Negeer navigatie
Uw vakantie, in Zeeland, op boerderijcamping
Klein rood, naar rechts kijkend en kukelend, haantje De Helenahoeve > Vakantie > Sportief > Haaientanden zoeken
NL - EN - DE
 

 

Haaientanden zoeken

Een serie haaientanden Een mond vol reserve tanden Haaientanden zoeken is een sport die iedereen met een stel goede ogen kan uitoefenen. Je moet wat geduld hebben en op een goede plek zoeken.

Haaien hebben altijd een mond vol tanden. Bij de meeste haaiensoorten bevindt zich achter elke tand een aantal reserve tanden. Als een tand uit de voorste rij afbreekt dan word deze vervangen door een nieuwe tand uit de rij erachter. De nieuwe tand schuift dus een plaatsje naar voren.

De haai doet twee weken met een tand en verslijt er tijdens zijn leven een paar duizend. Aangezien er al sinds mensenheugenis haaien zijn, maakt ook u volop kans om een haaientand te vinden.

Goede plekken om te zoeken zijn bijvoorbeeld het strand bij het Zwarte Gat en het strand bij Cadzand (Het Zwin).

Jan Prins heeft ooit het volgende aardige artikel geschreven over het zoeken naar haaientanden:

Hoe vind je haaientanden?

Daar heeft iedereen een eigen systeem voor.

Ik denk dat kleine kinderen het meest in het voordeel zijn. Zij kunnen vaak goed accommoderen met hun ooglens en vooral goed dichtbij zien. Verder vinden ze het heerlijk om op hun knieen in het zand te kruipen.

Als ik haaientanden zoek dan heb ik een aantal hypothesen over waar en hoe je het beste kunt zoeken. Ik wil voorkomen dat iemand anders de mooie tanden gekaapt heeft. Daarom ga ik het liefst vroeg in de ochtend, meestal op zondag, want dan ben ik vrij.

Ik kijk op teletekst (omroep zeeland pagina 706) en probeer zo'n 3 uur voor hoogwater bij de Kaloot te zijn. Als dat moment samenvalt met ca 10.00 uur op zondagochtend dan ben ik bijzonder gemotiveerd om te gaan zoeken.

Mijn ega is meestal nog gemotiveerder dan ik, zij stimuleert mij om de beste zoekstrategie te ontwikkelen. We gaan op pad. Aan het strand is het opkomend tij en de stukken waar we willen zoeken kunnen heel aardig drooggewaaid zijn. Dan markeren zich alle voorwerpen die wat groter zijn dan zandkorrels als punten met een zandspoor op het strand. Meestal vind ik het saai om op de zelfde manier te zoeken en probeer ik me in te beelden waar de mooie haaientand zich bevindt. Hiervoor haal ik me het verhaal van de craglaag voor de geest, kijk goed naar de windrichting en probeer me in te denken waar haaientanden het liefst bezinken. Dit nadenken doe ik vaak en waarschijnlijk blijft het me bezighouden en het heeft me nog nooit echt iets meer opgeleverd, dan het besef dat ik een stug persoontje ben.

Maar goed, ik wil verder met de vraag waar je moet zoeken, het strand is groot en als beginnend zoeker is het fijn om wat aanknopingspunten te hebben. Het achtergrondplaatje geeft wel wat geheimen prijs, dus die zal ik hieronder bespreken.

Zwarte stipjes (fragmenten van haaientanden) en een haaientand in het zand Restanten en haaientanden in het zand Je ziet dat er erg veel zwarte stipjes in het standzand zitten. Dat zij voor een deel fragmenten van haaientanden die ik niet interessant vind. Nu denk ik dat de interessante haaientanden hier in de buurt liggen. De tand in de gele cirkel is er een die je niet over het hoofd ziet. Het is een kwestie van lang genoeg kijken. Hij licht er gewoon tussen. Verder zie je in de paarse cirkel een stukje tand.

Als we zo'n twee uur gezocht hebben, dan is het bijna vloed en wordt het tijd om met de buit naar huis te gaan. Wat je in die tijd kunt vinden zie je in de afbeelding hieronder: Een overzicht van gevonden haaientanden De buit

In het visserijmuseum in Breskens kunt u in het echt een collectie haaientanden (en andere fossielen) bewonderen.

N.B. De site http://people.zeelandnet.nl/prins4/jan/haaientanden/ van Jan Prins is niet meer actief. Mochten wij er achter komen dat deze weer actief is, dan zullen we daar zeker weer naar gaan verwijzen.

 

Contact informatie boerderijcamping De Helenahoeve

 

Het vCard logo (een gestileerd adreskaartje met een duidelijke V erop)Import vCard De Helenahoeve
Familie Mangnus
Monique, Daniel, Mickey
Helenaweg 1
4521GR Biervliet
info@helenahoeve.nl
0115 481267

Heeft u klachten? Zeg het ons.
Bent u tevreden? Zeg het anderen (Twitter, Facebook, Google+, Zoover, Pinterest, LinkedIn, Tumblr).

Bekijk de beschikbaarheidReserveerGeef uw meningMail

De QR code voor de website www.helenahoeve.nlhelenahoeve.nlBoerderijcamping de Helenahoeve
Jos en Monique Mangnus
Helenaweg 1
4521 GR Biervliet

0115 481267
- www.helenahoeve.nl