Uit de Stal en Akker van februari 2012
Tekst: Angele van Tiggelen, beeld: Anton Dingemanse
Akkerbouwers Jos en Monique Mangnus uit Biervliet investeren in zonne-energie
Saldering is voor ons grote winst
Steeds meer belangstelling vanuit de agrarische sector voor zonnepanelen Je ziet steeds meer zonnepanelen op daken van huizen. Ook op het platteland is de belangstelling groot. Jos en Monique Mangnus van de Helenahoeve in Biervliet legden afgelopen zomer zonder subsidie het dak van hun schuur vol met zonnepanelen. "Investeren in energie is nu aantrekkelijk dus waarom nog jaren wachten" is hun mening.
Het is de eerste echte winterdag van dit jaar. In de nacht is er in heel Nederland een behoorlijk pak sneeuw gevallen. Ook in Zeeuws Vlaanderen lig een flinke laag. Op het bedrijf van Jos en Monique Mangnus is het al niet anders. Alles is wit. Op een dak van de schuur na. Hier schitteren 144 zonnepanelen je tegemoet, gelegd in juni 2012. Deze panelen moeten in een jaar 36.000 kW leveren, genoeg om hun bedrijf en hun minicamping van stroom te kunnen voorzien.
Twintig jaar geleden begonnen Jos (55) en Monique (53) naast het akkerbouwbedrijf met de minicamping. Ze zochten een tweede tak naast de akkerbouw en Monique wilde er graag iets bij doen. Het idee om een minicamping te beginnen sprak aan. Ze begonnen klein.
Monique: "We begonnen met vijf tot tien caravans. Groter mocht het niet. We hadden en hebben nog steeds de status van boerencamping en dat mocht toen niet groter." Inmiddels is, door veranderde regelgeving, de camping gegroeid naar 25 standplaatsen. Tien jaar geleden heeft het koppel nog geprobeerd om landschapscamping te worden, maar door allerlei oorzaken werd daar geen vergunning voor afgegeven. "Jammer", vindt Monique, "want dan mag je naar zestig standplaatsen doorgroeien en dat zagen we wel zitten".
Het idee om zonnepanelen te leggen speelde al langer bij Jos en Monique. "We gebruiken natuurlijk best wel wat energie, met de aardappelbewaring en de minicamping. De zon schijnt hier veel, gemiddeld 1536 uur per jaar en energie wordt ook steeds duurder", zegt Jos. "Zodoende zijn we hier al langer mee bezig". Het stel deed ook nog onderzoek naar het plaatsen van een windmolen, maar omdat die toch nogal wat lawaai maken vonden ze dat ze daarmee te veel geluidoverlast zouden veroorzaken, zowel voor hun buren als voor de campinggasten. Zonnepanelen leek een hele goede optie.
Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet je echter worden ingeloot. "Dat hebben we twee keer geprobeerd, maar steeds zaten we er niet bij. We hebben toen nog eens bij een bedrijf geinformeerd, maar zij kregen het voor ons niet rendabel gerekend". Het plan leek geen vorm te krijgen tot ze in maart 2012 een symposium bezochten, georganiseerd door Elektra 21, een elektrisch installatiebedrijf. Daar werd voorgerekend dat de investering in zonnepanelen met zeven jaar kon worden terugverdiend. Ze besloten een rekensom voor het eigen bedrijf te laten maken.
"Als we 144 panelen zouden leggen, dan zou dat voldoende zijn voor 36.000 kW. Dat is wat het akkerbouwbedrijf en de minicamping gebruiken. De totale kosten, het plaatsen van de panelen en de omvormer kwamen op 50.000 euro. Daar moet je wel even goed over nadenken", lacht Jos. "Dat je tegenwoordig aan het einde van het jaar mag salderen is ook gunstig. Voorheen was het zo dat je de teveel geproduceerde energie goedkoop mocht leveren en het tekort aan energie duur mocht terugkopen. Dat maakte het destijds ook ongunstig". Op een eventuele subsidieregeling wilde het stel niet meer wachten. "Op onze leeftijd heeft dat geen zin meer. Het was gewoon nu of niet".
In juni 2012 werden de panelen gelegd. "Dat ging van een leien dakje", zeg Jos. "We hebben geen aanpassingen hoeven doen. De dakconstructie was sterk genoeg. Er hebben vroeger dakpannen op gelegen. Die zijn een aantal jaren geleden vervangen door golfplaten. De zonnepanelen passen er mooi op. We hebben alleen de hoofdzekering laten verzwaren. Op de goede dagen gaat hij tot wel 42 ampere en hij was afgezekerd tot 35 ampere. Daarom hebben we deze laten verzwaren tot 50 ampere. Een extra kabel hoefde ook niet te worden gelegd; die lag er al, naar het campingterrein toe. De omvormer, die ervoor zorgt dat de gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom, werd in de schuur zelf gehangen".
Binnen drie dagen was de zonne-energie in werking. De omvormer geeft precies aan hoeveel kW er wordt opgewekt. Als we aan het einde van het gesprek gaan kijken, geeft de meter aan dat er vandaag al 18,4 kW is gewonnen. "Ik denk dat ongeveer op 20 kW uit gaan komen". De panelen zijn nu een half jaar in werking en er is tot nu toe bijna 18.000 kW geproduceerd. De verwachting is dan ook dat in een jaar tijd de 36.000 kW ruim zal worden gehaald. Immers, de beste tijd komt er nu aan.
Wat de familie Mangnus nu graag wil, is een draadloze verbinding van de omvormer naar de computer. "Dan kunnen we onze campinggasten meer laten zien. De reacties zijn nu voornamelijk positief en dan is het leuk als je wat met ze kunt delen", is de overtuiging van het echtpaar.
Het onderhoud aan de panelen is minimaal. Er ligt een soort beschermlaag op die de panelen schoon houdt. "Dat werkt wel. Je zag afgelopen najaar af en toe vogelpoep op het dak, maar met een regenbui waren de platen weer mooi schoon. Het dak is vrij stijl misschien dat het er daarom gemakkelijk af regent". De eigenaars kregen bij de aanschaf tevens de garantie dat het bedrijf de panelen bij vervanging weer opruimt. De levensduur van de panelen is twintig jaar. "Maar dat weet natuurlijk niemand zeker, want zolang zijn ze er nog niet. De verwachting is overigens ook dat de kracht zal afnemen naar 85 tot 90 procent". Over acht jaar hebben Jos en Monique de investering terug verdiend. Dan kunnen ze gaan innen. "De regeling van de saldeing, dat is de grote winst geweest. Anders is het niet te doen. Het is allemaal heel simpel. Stroom is stroom. En deze is echt groen."
Verslaggeefster Angele van Tiggelen aan de koffietafel met Jos en Monique Mangnus
Import vCard
De Helenahoeve
Familie Mangnus
Monique, Daniel, Mickey
Helenaweg 1
4521GR Biervliet
info@helenahoeve.nl
0115 481267
Heeft u klachten? Zeg het ons.
Bent u tevreden? Zeg het anderen
(Twitter,
Facebook,
Google+,
Zoover,
Pinterest,
LinkedIn,
Tumblr).
helenahoeve.nlBoerderijcamping de Helenahoeve
Jos en Monique Mangnus
Helenaweg 1
4521 GR
Biervliet
0115 481267
info@helenahoeve.nl - www.helenahoeve.nl